Október közepét írunk, másfél hónapja elindult az új tanév. Viharos kezdés és még viharosabb folytatás jellemzi azt az oktatási időszakot. Minden pedagógus megkapta az életpálya szerinti besorolásának megfelelő fizetést. Valóban, vannak, akik jól jártak, elsősorban azok, akik az elmúlt években nem túl sok pluszfeladatot vállaltak. Hiszen a túlórák, helyettesítések immáron nincsenek honorálva. Ha számszakilag nézzük, a átlag 37%-os fizetésemelés messze elmarad az ígérttől. Ha ehhez hozzávesszük a cafetéria teljes megszüntetését, a kötelező óraszámok 22-ről 26-ra emelését, akkor a helyzet korántsem biztató.

Rendkívüli káosz tapasztalható a tankönyvellátás területén is. Rengeteg hiányos tankönyvcsomag érkezett az iskolákba. Saját tapasztalat, hogy még most, október 13-án van olyan iskola, ahol több, mint 300 tankönyv hiányzik. Másfél hónappal az oktatás megkezdése után! A KELLO elérhetetlen, a tankerület tehetetlen. „A diákokra lebontott tankönyvcsomagok hiányosan vagy egyáltalán nem érkeztek meg az oktatási intézményekbe, a KELLO internetes rendszere nagyon gyakran összeomlott, lehetetlenné téve a rendelések ellenőrzését vagy javítását, telefonon pedig csak a legkitartóbbak érhették el az állami könyvellátót.” (Stop)

A gyakorlatban kiderült, hogy a heti 5 testnevelési óra megtartása nagyon sok oktatási intézményben komoly problémát jelent, mert hiányzik az ehhez megfelelő infrastruktúra. Talán a stadionépítések helyett célszerűbb lett volna ennek a feltételét megteremteni az iskolákban! Felháborító az iskolarendőrség bevezetése is. Nem véletlen, hogy a legutóbbi pedagógus-tüntetésen ennek eltörlése volt az egyik követelés. Méltatlan egy jogállamban ez az intézmény! A gyerek nem bűnöző. Az iskolán belüli konfliktusok elrendezését, bízzuk a pedagógusokra!

ez a banda megtanított félni.jpeg

Egyetértek azzal a követeléssel is, hogy vissza kell állítani a tankötelezettséget 18. évre. Lehetetlen, hogy 16 évesek kikerüljenek az állami oktatásból és szakképesítés, érettségi nélkül vegetáljanak. Perszem a szakképzés kérdése sem egyszerű, hiszen az első Varga-csomag zárolásai miatt közel hatmilliárd forintot kell visszatartania az illetékes tárcának a Nemzeti Foglalkoztatási Alap költségvetéséből. Ez nyilván a szak- és felnőttképzés terhére történik.

A szerző 30 éve pedagógus, az MLP egyik alapítótagja 

A bejegyzés trackback címe:

https://oktatasipanaszlada.blog.hu/api/trackback/id/tr285567083

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása